foto1Van 10 tot 14 maart 2014 brachten we een bezoek aan de “Iskenderun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi” in Turkije. Wij, dat zijn 4 leerlingen (Hamid, Ghalid, Ilias en Ilias) en 2 leerkrachten (Luc en Vanessa). We waren daar een weekje te gast, maar voelden ons al zeer snel thuis.

 

9 maart 2014

Zondagnamiddag stond iedereen gepakt en gezakt op de luchthaven van Zaventem, helemaal klaar om aan het Turks avontuur te beginnen. Na best wel een lange en vermoeiden vlucht, kwamen we ’s avonds rond 22 uur aan in de luchthaven van Hatay. Hier stonden onze Turkse vrienden ons reeds op te wachten. Omdat we sinds ’s middags niets meer gegeten hadden en dus grote honger hadden, reden we meteen naar een kebabrestaurantje . Amai, dat smaakt J. Van daaruit rechtstreeks naar het hotel, klaar om ons te installeren voor de nacht.

 

10 maart 2014

foto2Na een stevig ontbijt werden we opgepikt door een aantal leerkrachten om zo een bezoek te brengen aan de school. We werden eerst ontvangen door de directeur en de ouders van een aantal leerlingen hadden gezorgd voor een aantal zelfgemaakte Turkse specialiteiten.  Na deze proeverij werd het tijd om de school te bezichtigen.  We gingen langs de verschillende afdelingen en werden overal met open armen ontvangen. Onze leerlingen werden onmiddellijk ondergedompeld in een Turks taalbad en zo was het ijs helemaal gebroken.

In de late namiddag trokken we met een aantal leerlingen en leerkrachten de stad in voor wat “sightseeing” en een wandeling langs het water. Een heerlijk ontspannende namiddag!

’s Avonds had de school een etentje geregeld waarbij heel wat leerkrachten en leerlingen aanwezig waren: het ideale moment om wat beter kennis te maken en te genieten van de Turkse gastvrijheid!

 

11 maart 2014

’s Ochtends werden we ontvangen op het lokale Ministerie van Onderwijs. Hier werden we hartelijk verwelkomt en werden een aantal foto’s voor de lokale krant getrokken. Na dit officiële gedeelte was het tijd om er weer in te vliegen. We trokken naar school, waar onze leerlingen een workshop rond computertekenen volgden. Ze waren zeer enthousiast en het resultaat mocht er dan ook echt wel zijn!

Vermits het mooi weer was, trokken we naar een idyllisch restaurantje onder de citroenbomen. Na een heerlijke maaltijd zongen Mustafa en een aantal collega’s typisch Turkse liedjes op een soort sitar.

Na de lunch brachten we een bezoek aan een lagere school, waar we konden deelnemen aan de Engelse les. De leerlingen hadden een aantal vragen voorbereid en waren wildenthousiast om een praatje met ons te maken.

 

12 maart 2014

foto3Vandaag waren onze leerlingen weer helemaal klaar om erin te vliegen! Ghalid en Ilias 1 ( J ) werden naar de metaalafdeling gebracht waar ze hun las – en vijlkunsten konden laten zien, terwijl Hamid en Ilias 2 (J) in de houtafdeling een kast mee in elkaar moesten zetten.  Vanessa volgde een Engelse les en werd hierbij overspoeld met vragen, terwijl Luc koffie en thee mocht gaan drinken in de verschillende afdelingen van de school.

Na een voormiddag hard werken, kregen we een lunchmaaltijd op school en was het tijd voor één van de hoogtepunten van de week: een voetbalmatch tussen België en Turkije! Na een spannende match, die eindigde op 5 -5, moest de winnaar beslist worden met penalty’s. De Turken werden uiteindelijk de winnaar, maar de leuze was duidelijk “deelnemen is belangrijker dan winnen”, want we zagen alleen maar blije gezichten.

In de late namiddag trokken we de stad in op één van de typsisch Turkse desserts te proeven: Baklava. Heel zoet,  maar super lekker! We besloten dan ook al snel om hier wat van mee naar huis te nemen. Na een korte stadswandeling gingen we met Mustafa en Deniz iets eten en een koffietje drinken.

 

13 maart 2014

foto4Vandaag moesten we vroeg uit de veren want we gingen op daguitstap! We trokken met een busje vol leerkrachten en leerlingen naar Antakya. Hier bezochten we een moskee, wandelden door de bazar, proefden kunefe en brachten een bezoek aan het mozaïkmuseum. We kwamen ogen te kort voor al dit moois! Jammer genoeg was de St- Pieterskerk gesloten, waardoor we ineens doorreden naar Daphne’s place, een heilige plek waar de goden Daphne en Apollo elkaar leerden kennen. We hadden een heerlijke lunch, zongen Turkse en Vlaamse liedjes en waren daarna helemaal klaar om de watervallen te gaan bezoeken.

Gezien de drukke dag was iedereen ’s avonds uitgeput en kropen we vroeg in bed.

 

14 maart 2014

Al onze laatste dag in Turkije… Wat vliegt de tijd toch als het leuk is…

We trokken in de voormiddag naar de school, waar we afscheid moesten nemen. Hamid, Ghalid en de Iliassen konden voor de laatste keer ping – pongen en voetballen met hun Turkse vrienden, Luc en Vanessa dronken hun laatste Turkse thee’s en dan was het echt tijd om, beladen met huisgemaakte cadeaus, afscheid te nemen.

In de namiddag hadden we nog wat tijd om souvenirs te kopen en dan was het tijd voor de laatste avondmaaltijd. We gingen naar een zeer gezellig restaurantje met leerkrachten en leerlingen en met spijt in het hart was het veel te vroeg tijd om onder de wol te kruipen…

 

15 maart 2014

foto5Middag in de nacht moeten opstaan om je vliegtuig te halen en toch nog uitgewuifd worden door een hoop mensen: dat is wat we nu vriendschap kunnen noemen!

Ons Turkije avontuur was een onvergetelijke ervaring voor iedereen! Zowel leerlingen als leerkrachten hebben een hoop van elkaar geleerd en vooral een hoop nieuwe vrienden gemaakt. De leerlingen hebben zichzelf overtroffen en geleerd dat je met een basiskennis Engels en een hoop zelfvertrouwen heel ver kan komen in de wereld!

Dankjewel voor alles Turkije!

Ilias, Ilias, Hamid, Ghalid, Luc en Vanessa